Hva er galt med lavkalori?

Hva er galt med lavkalori?

Word cloud for Hva er galt med lavkalori?
Konseptet "kalorier inn, kalorier ut" (CICO) antyder at vekttap bare handler om å konsumere færre kalorier enn man forbrenner gjennom fysisk aktivitet og metabolske prosesser. Mens denne ideen har noe sannhet i seg, forenkler den de komplekse faktorene som bidrar til vektøkning og vekttap.

En vanlig oppfatning er at å kutte kalorier vil automatisk føre til vekttap. Selv om det er delvis sant at kaloriunderskudd (når du forbrenner flere kalorier enn du spiser) kan føre til vekttap, kan en lavkalori diett faktisk føre til vektøkning av flere grunner:

  1. Redusert metabolisme: Når du reduserer kaloriinntaket, senker kroppen stoffskiftet for å spare energi. Det betyr at kroppen vil forbrenne færre kalorier enn vanlig. Hvis kroppen din tror at du sulter, vil den beholde fettet og til og med lagre mer av maten du spiser som fett.
  2. Tap av muskelmasse: Hvis kaloriinntaket er for lavt, kan kroppen begynne å bryte ned muskelvev for å få energi. Særlig hvis du ikke trener regelmessig. Dette kan føre til tap av muskelmasse, noe som igjen kan føre til ytterligere redusert metabolisme og økt risiko for vektøkning.
  3. Når du spiser, frigjøres et hormon kalt leptin som forteller hjernen din at du er mett og at kroppen har fått nok næringsstoffer til å forbrenne kalorier. På en lavkalori diett reduseres produksjonen av dette hormonet, noe som senker metabolismen og fører til at du forbrenner stadig færre kalorier. Dette er også grunnen til at når du begynner på en lavkalori diett, mister du noen kilo i begynnelsen, men så treffer du en vegg og slutter å gå ned i vekt.
  4. En kaloribegrenset diett begrenser vanligvis også inntaket av næringsstoffer som kroppen trenger for å fungere optimalt. Derfor er det viktig å huske at mat ikke bare handler om å gi kroppen kalorier, men også om å tilfredsstille kroppens behov for essensielle næringsstoffer som vitaminer, mineraler og enzymer. Mangelen på disse næringsstoffene kan føre til mangelsykdommer, redusert immunitet og stoffskifteproblemer, som igjen kan føre til vektøkning.
  5. Langvarig kalorirestriksjon har vist seg å føre til økt produksjon av Grehlin, også kjent som “sulthormonet”, som øker både appetitten og fettlagringen. Dette er grunnen til at en lavkalori diett ofte fører til sult og cravings, spesielt på mat som har et høyt innhold av fett og sukker. Dette øker risikoen for overspising og kan gjøre det vanskelig å holde seg på dietten.
  6. Til slutt kan kalorirestriksjon føre til at du utvikler et usunt forhold til mat og kroppen din. Hvis du føler deg tvunget til å telle kalorier og kontrollere matinntaket ditt, kan dette føre til angst, depresjon og spiseforstyrrelser.

Lavkalori dietter kan virke bra de første ukene, kanskje du til og med mister et par kilo og reduserer midjemålet, men så vil sulten slå inn for fullt. Plutselig vil du føle deg sulten, svak og i dårlig humør. Så vil vektnedgangen stagnere. Ikke bare det, disse diettene er så restriktive at det er umulig å opprettholde de på lang sikt, eller å ha et sosialt liv. Du vil føle deg utmattet, og det vil ikke være mulig å trene hardt eller gjøre kardiovaskulær trening.

Selv om befant oss i en magisk verden der sultedietter faktisk fungerte, ville det likevel ikke vært en bærekraftig løsning. Vi kan ikke unngå mat, fordi vi alle elsker mat og får cravings. Vi blir ofte invitert ut med venner og familie, og noen ganger vil vi kanskje ta en øl med gutta. Derfor er det viktig å finne en mer bærekraftig løsning som gjør at vi kan nyte livet uten å bekymre oss for å legge på oss. En livsstil som fungerer over tid setter ikke krav om å telle kalorier eller karbohydrater, eller å veie maten. Du kan spise deg mett fordi du spiser den riktige maten.