Hva skjer egentlig når du kombinerer karbohydrater og fett i maten din? La oss ta en reise inn i kroppens mysterier og finne ut av det!
Når du spiser mat, blir kaloriene i maten din omgjort til energi av kroppen din. Og det er tre næringsstoffer som gir oss disse kaloriene: Proteiner, fett og karbohydrater.
Protein, fett og karbohydratenes oppgaver
Proteiner er byggesteinene i kroppen din, og de brukes til å reparere og bygge vev. Kroppen din er smart og bruker sjelden proteiner som energikilde alene. Det ville vært som å bruke en kjøkkenstol som ved i peisen. Stolen har jo en helt annen funksjon, akkurat som proteinene i kroppen din. Derfor er det vanligvis karbohydrater og fett som kroppen din bruker til å skape energi og holde seg i gang.
Fett er som en energibombe, men kroppen din må jobbe litt hardere for å utnytte det. Fordøyelsessystemet ditt må først bryte ned fettet til små kuler før det kan brukes ordentlig.
Karbohydrater derimot, er kroppens favorittenergikilde. De forbrennes raskt og gir deg umiddelbar energi. Når du spiser karbohydrater, som for eksempel et deilig stykke brød, blir det raskt brutt ned til glukose, som er et energimolekyl. Glukosen blir deretter fraktet ut i blodet via blodårene, og insulin blir utløst i bukspyttkjertelen. Kroppen din elsker enkle løsninger, så den mater glukosen til cellene dine.
Men når du spiser fett, forlater det ikke tarmen gjennom blodårene som karbohydratene gjør. Fettet er for stort til å passere gjennom. I stedet går fettet inn i lymfekarene. Etterpå blir det pumpet ut og transportert til blodet via hjertet.
Hva skjer i kroppen når du spiser karbohydrater og fett samtidig?
Nå vet vi hvordan både fett og karbohydrater kommer inn i blodet. Når du spiser karbohydrater, frigjøres insulin. Insulinet binder seg til cellereceptorene og får dem til å åpne seg for å ta imot glukose, energikilden. Men når fett også svømmer rundt i blodet samtidig, hva tror du skjer når insulinet binder seg til cellene dine? Jo, fettet sniker seg inn sammen med glukosen og de andre næringsstoffene!
Dette forklarer hvorfor en hamburger i brød kan være fetende. Måltidet er en blanding av karbohydrater i brødet, og fett i kjøttet. Når du tar en bit og svelger, settes fordøyelsen i gang. Karbohydratene, fettet og proteinene fra måltidet brytes ned til byggesteinene deres. Husk at hamburgerbrødet er karbohydrater, en rask og enkel energikilde. Fordøyelsessystemet ditt får derfor glukosen fra karbohydratene behandlet på et øyeblikk, og oversvømmer cellene dine med energi. Men så etter en stund kommer de langsommere fordøyde fettsyrene inn fra hamburgerkjøttet du spiste. Da er jo kroppens energibehov allerede dekket! Så hva skjer da? Jo, insulinet som allerede var tilstede (fra brødet) sender fettsyrene inn i fettcellene dine i stedet, for å bli lagret til senere, noe som fører til at fettcellene øker og du går opp i vekt!
Så neste gang du tenker på å blande karbohydrater og fett i ett måltid, vær oppmerksom på at det kan gi en overdose av energi i kroppen, som kan føre til overvekt og de komplikasjoner det medfører.
Dersom man ved vektnedgang bør unngå å blande karbohydrater og fett, hvilken diett er da nøkkelen til en sunnere og lettere livsstil? Hva er mest effektivt av en lavkarbo diett eller en høykarbo lavfett diett?
Høykarbo mot lavkarbo
En mer plantebasert diett med lavt fettinntak og høyt karbohydratinntak kan være en flott vei å gå. Dr. Kevin Hall, seniorforsker ved NIH, studerte pasienter som ble tilfeldig tildelt en av to kostholdsregimer, og fikk forsyne seg så mye de ønsket. En gruppe fikk servert et fettfattig, høykarbo kosthold. Den andre gruppen fikk en keto lavkarbo diett rik på animalske produkter. Halls studie fant at deltakerne spiste omtrent 500-700 færre kalorier om dagen på høykarbo-kostholdet, selv om de spiste mer mat enn den andre gruppen. De gikk også betydeligere mer ned i vekt og minsket mer i kroppsfett sammenlignet med lavkarbodietten, noe som tyder på at karbohydrater ikke er ansvarlig for vektøkning.
En teori, populær blant keto- og lavkarboforkjempere, er at det å spise for mange karbohydrater forårsaker insulinstigninger som utløser fettlagring i kroppen. “Vi testet et par forskjellige ideer om hva som får folk til å overspise og gå opp i vekt og teorier om fedme. Den populære nye ideen er at alt handler om insulin, det viste seg ikke å være sant,” sa Dr. Hall, leder av studien.
Jo mindre karbohydrater du spiser, jo mer fett kan du spise uten negative konsekvenser. Men det samme går også motsatt vei. Altså, jo mindre fett du spiser, jo mer karbohydrater kan du spise uten negative konsekvenser på vekten og helsen. Så når alt kommer til alt, er den perfekte dietten den du lettest kan trives på. Om du vil unne deg pasta, ris, poteter og brød; hvorfor ikke prøve en høykarbo lavfett plantebasert livsstil?